.

Hjh Rozarita Mokhtar
Registered Trade Mark Agent (4176)
ROZARITA KAMAL & CO
Tel / Fax : 603-41497985
Fax : 603-41494925
email : rozarita@rozaritakamal.com


Khidmat Nasihat Percuma !

Nasihat Percuma untuk Trade Mark Search .
Ini adalah khidmat sosial yang kami beri dari masa ke semasa.

Januari 2015

.

FOR ENGLISH READERS :

Please visit our website for information on Trade Mark registration in Malaysia.

www.rozarita-ip-consultancy.blogspot.com
www.rozaritakamal.com

The information provided at the website :

1. Procedures
2. Frequently asked question
3. Scale of Charges (please email to us for update)
4. Form of Authorisation (Form TM 1) and Statutory Declaration (please email to us for update format)

.

Why we are different !

ROZARITA KAMAL & CO

* established in 1996 * vast experience since 1986 * Trade Mark specialist especially in overcoming objection matter * minimise "possible objection" for new coined Trade Mark * guiding on how to develop new Trade Mark name with less risk of being objected * towards social contribution in advising , guiding and educating small-medium scale of business on IP matters * accurate and accepted mark for registration * we solve problems together !

.

Sesuatu yang unik berhubung dengan perkhidmatan nasihat yang diberi ialah "personalised advise" dari Hjh Rozarita Mokhtar sendiri bermakna pengalaman sejak dari tahun 1986 sewaktu berkhidmat dengan Pendaftar Cap Dagang dan beberapa pejabat guaman (Abdullah & Zainudin , Nik Husain & Partners , Zaid Ibrahim & Co) sebelum menubuhkan Rozarita Kamal & Co.

Pengalaman sebagai Trade Mark Examiner di Pejabat Pendaftar Cap Dagang dan di syarikat guaman merupakan aset pengalaman yang telah banyak meminimakan "kemungkinan di bantah" , permohonan yang straight forward sekaligus kepakaran dalam menangani selok belok kes bantahan.

KLINIK JENAMA


Anda mungkin ada kemusykilan mengenai Jenama anda. Sila email pada saya dan saya akan menjawab setiap masalah anda secepat mungkin.

Memandangkan saya mempunyai " a list of advise" untuk klien saya, saya tidak dapat melayan pertanyaan anda melalui telefon kerana saya perlukan detail dan maklumat sebelum dapat memberi nasihat. Apabila ianya dihantar melalui email, ianya memudahkan saya kerana saya perlu melihat satu demi satu dan terdapat berbagai kes yang berlainan.


ROZARITA MOKHTAR
Trade Mark Specialist
(Registered Trade Mark Agent No. : 4176)
rozarita@rozaritakamal.com


Kos 1 Jenama 1 Kelas (berdasarkan kes "straight forward"):

Step 1 - Search RM230.00
Step 2 - Application RM865.00
Step 3 - Gazette & Certificate RM1,150.00
Monday, July 28, 2008

Agen Jualan Langsung

Saya percaya ramai di kalangan kita menjadi agen jualan langsung. Sebagai surirumahtangga malah yang bekerja juga menjalankan aktiviti jualan langsung secara sambilan untuk menambahkan pendapatan. Ia adalah suatu sikap yang bagus kerana anda boleh berniaga tanpa sempadan mengikut kehendak semasa di zaman sekarang. Semua orang mempunyai masa yang sangat sibuk tetapi boleh merancang pembelian mereka dengan lebih cepat sekiranya mereka dapat maklumat hanya dengan internet.

Saya ingin memberi contoh mengenai cara mempromosikan aktiviti jualan langsung anda melalui internet. Mysetbersalin.com Ia adalah satu website yang menarik ,mewakili contoh sebagai agen jualan langsung. Jenama perkhidmatan yang menjadi agen untuk set bersalin NONA ROGUY tetapi tidak bergerak atas nama NONA ROGUY . Sebagai agen beliau menggunakan nama lain iaitu Mysetbersalin.com itu yang menarik perhatian saya kerana ianya adalah satu langkah yang betul dan bijak.

Sekiranya kita memerlukan barangan untuk set bersalin , kini hanya perlu cari melalui internet dan tidak perlu bersusah payah mencari di Shopping Complex. Saya harap ramai lagi agen jualan langsung seperti Mysetbersalin.com mengikuti cara Puan Rahimah Majid bergerak. Beliau hanya beroperasi dari rumah tapi dengan kebijaksanaan beliau menggunakan kemudahan IT yang betul, beliau boleh menjadi contoh untuk lebih ramai lagi agen jualan langsung mengikuti jejak beliau. Cuma apabila kita ada website cuba linkkan dengan blog anda supaya anda boleh berinteraksi dengan pengunjung tentang pengalaman anda menggunakan produk, pengalaman sebagai agen, kesusahan dan kebaikan yang anda lalui sepanjang anda menjadi agen , secara tidak langsung menunjukkan "kepekaan" anda untuk berinteraksi dalam bidang kepakaran anda.

Jadi , anda boleh jadi agen jualan langsung untuk produk lain tapi gunakanlah internet untuk meluaskan jaringan anda !Mysetbersalin.com

No comments:

Sekiranya anda mahu mendaftarkan Jenama , maklumat berikut diperlukan:


1. Beri sample Jenama /Logo
2. Nyatakan Kelas atau nama barang/perkhidmatan yang mahu didaftarkan
3.Nama dan alamat

Sila email pada saya, rozarita@rozaritakamal.com ,
saya akan memberi nasihat dan maklumat diperlukan secepat mungkin.


Jenama adalah satu cara untuk memberitahu , menceritakan kualiti , siapa pengeluarnya , dimana ianya dibuat , kehebatan produknya, style, bezanya dengan yang lain, semuanya dapat dijawab atas satu perkataan yang di gelar Jenama. Apa yang anda boleh ingat apabila Jenama dibawah di sebut ?

Adidas, KFC, Hilton, Mandarin Oriental, Tag Heur, Habib Jewel, Kamdar, Giant, Cold Storage, Nestle, Rizalman , Astro, Prada, Harvard, Thomas Cook, Ayamas, Guess, Zara , Pensonic, MapleStory, Gleneagles, Guardian, Watson, Dunkin Donut.

Mengapa anda tidak mahu jadi seperti mereka memilih Jenama yang betul dan berkualiti serta bergerak diatas konsep yang betul ?


Info


OBJECTION MATTERS - (understanding why a mark being objected)

(Manual of Trade Mark Law & Practice in Malaysia)


In deciding any question of possible conflict between two application or between an application and a registered trade mark , there are two main factors before raising an objection under this Section 19(1)and (2). These are :

- whether the marks are identical or so nearly resemble each other as to be likely to deceive or cause confusion ; and

- whether the marks are used on the same goods or services , the same description of goods or services , or whether the goods and services are closely related.


* When comparing cases, Examiners should always consider each mark as a whole. It is clear that marks are identical if they are the same in every detail when compared side by side. The test for deciding whether the marks so nearly resemble each other are established in case of law as below:

1. Imperfect Recollection
2.Appearance and Sound
3. Essential Feature
4.Composite Marks
5.Idea of Marks
6.Device Marks
7.Related Marks - confusion
8.Contextual Confusion of Marks
9. Comparing Goods and Services
10.Cross search
11.Co-pending Conflicts
12.Conflicting Marks
13.House Mark

Dalam lain perkataan , sekiranya permohonan anda dibantah di bawah Section 19(1) dan (2) , bermakna Pemeriksa telah membuat pemeriksaan bagi semua di atas dan salah satu tidak memenuhi syarat yang diperlukan. Jadi kalau anda lepas dari No. 1 - 13, mereka akan "proceed" permohonan anda .

About this blog

email : rozarita@rozaritakamal.com
website : www.rozaritakamal.com

Apa itu Trade Mark/ Jenama ?
Mengapa ia penting?
Bagaimana membina jenama yang baik?
Mengapa tempuh untuk mendapatkan sijil sangat lama?
Adakah kos mendaftar sangat mahal?

Tahukah anda perlindungan Trade Mark bukan seumur hidup anda tapi selama-lamanya....

Anda penjual burger, nasi lemak, kain batik, belacan, katering, tailor, tuition center, tadika, salon, kedai runcit, restoran , kedai makan, penjual pakaian, tukang masak, rumah percutian/hotel, spa, beauty centre, kedai buku...

Anda adalah termasuk dalam golongan yang memerlukan perlindungan JENAMA.

Blog saya adalah kisah kisah yang saya lalui dalam dunia penjenamaan, apa yang saya lihat dan apa yang boleh kita lakukan . Mungkin usaha ini akan meningkatkan kesedaran tentang kepentingan Harta Intelek dalam setiap perniagaan.

Kos asas untuk mendaftar JENAMA - approx RM2,500.00
Tempuh perlindungan = 10 tahun.

Kos renewal - approx RM1,000.00
Tempuh perlindungan = 10 tahun

(setiap 10 tahun anda cuma perlu "renew" sekali untuk 10 tahun berikutnya)

Kos untuk menjawab Bantahan (CD70) /Objection dari Pendaftar :


Professional fee untuk menjawab bantahan CD70 dari \Pendaftar adalah di antara RM2,500 - RM5,000.00 bergantung kepada 'complexity of the objection".

Peringkat menjawab bantahan ini adalah sangat penting kerana Pendaftar akan menerima atau tidak permohonan kita bergantung kepada "submission" yang kita beri kepada Pendaftar. Disinilah kepakaran "agen" diperlukan untuk menjawab bantahan tersebut.

Kalau difikirkan pelaburan "RM5,000.00" bukanlah mahal sangat dibandingkan permohonan anda yang ditolak dan anda tidak dapat meneruskan perniagaan anda kerana tiada perlindungan terhadap jenama anda. Padahal anda telah melaburkan begitu banyak modal untuk menjalankan perniagaan anda , tetapi apalah guna sebuah perniagaan "tanpa jenama".

.

Brand Finance defines brand as “trademark and associated goodwill.”

Its methodology is based on determining the economic value of a trademark by applying the company’s royalty rate to future revenues attributable to the brand over a five year period.

Therefore, under its definition of brand, the valuation of a trademark and a brand is the same thing.

- Sean Stonefield , Forbes staff

Tips Membina Jenama


Jangan guna :

1. nama geografi , bandar, tempat
2. nama orang lain selain diri sendiri
3. jenama orang lain atau seakan akan sama
4. perkataan yang menceritakan perniagaan anda , misalnya Dobi, Restoran, Salon, Cafe .
5. perkataan yang menceritakan kualiti perniagaan anda , misalnya Super, Selera, Kampung.

Guna :

1. nama yang kreatif
2. cabar minda anda supaya tidak terfikir oleh orang lain

Jenama anda mungkin mempunyai nama yang bagus tetapi tanpa Konsep, Packaging, Kualiti Produk dan Servis , Jenama anda tidak kemana. Fikirkan.

A brand is developed only by Creative People!
Be brialliant , it is all about Intellectuality !HOW TO PROTECT INTELLECTUAL PROPERTY


I made this widget at MyFlashFetish.com.

Harta Intelek - Astro Awani

Followers