Specialisation in developing " guided New Trade Mark.

.

Free Consultation on Trade Mark Registration

It is our continuous effort to provide free advice to the public on new coin Trade Mark. RKC has executed IP work for 30 years and has been established for 20 years and counting. Being skilled in this field has given us much expertise on handling IP work with excellent professionalism.

Wednesday, October 15, 2008

Jenama - Agen Unit Trust

Saya percaya ramai di kalangan anda yang mencari duit sampingan sebagai Agen Unit Trust , Agen Insurance dan sebagainya. Perkhidmatan ini boleh dilakukan secara sampingan ataupun sepenuh masa. Luaskan jaringan anda melalui internet dengan meletakkan satu platform untuk anda bergerak. Contohi website dibawah :

Myunittrust.com


Ianya adalah satu cara yang relevan dimasakini. Tidaklah perlu anda menjalankan motivasi atau interaksi kepada downline anda untuk pergi di pejabat sahaja. Ianya boleh dilakukan walaupun anda berada dimana sahaja. Konsep "mobile working" adalah perkara biasa bagi usahawan , professional , consultant malah juga Agen Insurance seperti anda. Ianya bukan lagi berapa lama saya berada di pejabat tetapi berapa banyak kerja yang boleh dibuat dalam masa yang singkat.

Jenama - Baik

Masalah dengki adalah satu penyakit yang kian menular dalam masyarakat kita dewasa ini. Saya pasti setiap kita mempunyai pengalaman dengan penyakit dengki dan irihati didalam keluarga, ditempat kerja, jiran tetangga dan apabila anda berniaga.

Kadang-kadang penyakit ini boleh memusnahkan seseorang apabila melibatkan bomoh dan pawang. Ianya akan menjadi barah yang kronik kalau kita tidak mengambil sikap untuk mendidik "hati" kita supaya menjadi "baik" dalam setiap keadaan.

Sejak kecil , semua kita dididik untuk menjadi seorang yang baik oleh ibu bapa kita. Saya pula sentiasa ingat pesan ibubapa saya setiap ketika malah setiap hari sejak dari kecil saya selalu berbisik pada hati saya , saya mesti jadi baik hari ini, esok pun saya akan berbisik perkara yang sama. Apabila saya sudah dewasa, "saya mesti jadi baik" sentiasa berada di fikiran saya.

Walaupun saya mengalami berbagai rintangan dalam hidup saya sejak dari kecil , saya selalu berazam untuk jadi baik dan tidak mahu "kesusahan" hidup memesongkan fokus saya untuk jadi baik. Apabila saya telah biasa dengan sikap untuk jadi baik , ianya dengan mudah akan disalurkan kepada pemikiran dan tingkah laku kita. Sebagai anak, kita akan jadi anak yang bertanggung jawab, sebagai isteri kita akan sentiasa menjadi isteri yang baik , sebagai ibu saya mesti berusaha menjadikan anak-anak saya berjaya didunia dan akhirat, sebagai kakak saya mesti bimbing adik-adik saya, sebagai insan saya mesti terus membantu mereka yang memerlukan , sebagai peniaga saya mesti mempunyai sikap yang jujur dan begitulah seterusnya.

Apa yang ingin saya sampaikan , apabila kita sudah biasa dengan sikap "untuk jadi baik" maka akan terhakislah sikap dengki dan cemburu yang merosakkan hidup kita. Walaupun bilangan klien saya hampir kesemuanya adalah dari bangsa cina, tidak sedikitpun timbul perasaan dengki untuk membantu mereka untuk berjaya dalam perniagaan mereka. Apabila saya berniaga dengan mereka , mereka rasa saya adalah sebahagian dari mereka sehingga kadang-kadang mereka terlupa saya ini seorang melayu dan dikelilingi oleh mereka peniaga cina. Orang cina adalah bangsa yang sangat kuat berusaha , kalau mereka mengiktiraf kita untuk menjadi sebahagian dari "team" mereka, bermakna mereka percaya kita adalah seperti mereka apabila bekerja. Kalau mereka adalah merupakan klien yang baru untuk mencuba kemahiran saya, mereka akan uji saya dahulu dan selalunya saya tiada masalah kerana apabila kita sentiasa "baik", tiada apa yang mustahil.

Apabila sikap baik itu sudah sebati dalam hidup kita, apapun yang kita lakukan adalah untuk agama , bangsa dan Negara Malaysia.

Cubalah membetulkan azam kita setiap hari, "saya mesti jadi baik"....mungkin ianya seperti waktu kita belajar di sekolah tadika , tapi asas sikap yang betul akan memulihkan penyakit dengki dan iri hati yang kalau tidak ditangani secara serius akan merosakkan mungkin 1 keluarga, kemudian membiak di tempat kerja, akan merebak dalam masyarakat dan kemudiannya akan meruntuhkan kita secara keseluruhannya didalam sebuah Negara.


Mulakannya hanya dengan "saya mesti jadi baik"....Tuesday, October 14, 2008

Jenama - Latih diri dengan sikap suka cari Ilmu

Kadang-kadang kita selalu terfikir kenapalah orang Melayu , suka sangat nak cepat kaya. Kalau baru berniaga sahaja mesti tukar kereta , kerana nak tunjuk imej orang berniaga. Terus ada pejabat yang lengkap dengan pekerjanya. Tiga tahun kemudian , kita tidak nampak lagi bayang syarikat mereka. Kenapa agaknya?

Apabila kita berniaga , kita mesti mulakan dari bawah. Pastikan "jaringan perniagaan" kita telah betul-betul kukuh barulah bergerak kepada komitment yang lebih besar. Kaum cina kebanyakannya berniaga secara kecil-kecilan selama bertahun-tahun barulah dengan perlahan mereka membesarkan perniagaan mereka. Saya pernah melihat seorang dari Klien cina saya yang berniaga di sebuah kilang yang agak ketinggalan zaman, masih menggunakan pekerjanya untuk mengisi sos buatan syarikatnya kerana tiada mesin. Dia membuka kilang itu selama hampir 20 tahun dan berjaya mengumpul sejumlah wang untuk membuka kilang yang baru. Pinjaman bank untuk membuat kilang barunya pun hanya 20% dan selebihnya hasil simpanannya selama 20 tahun yang lalu. Sewaktu kilang itu sedang di bina , dia mengajak saya melihat Kilang tersebut dan menceritakan kepada saya bagaimana kilangnya itu akan beroperasi bila siap nanti. Beliau juga membuat rumah beliau di atas kilang tersebut untuk memudahkan beliau bekerja nanti. Walaupun dia sebenarnya seorang jutawan , tapi masih berjimat dan berhati-hati dalam proses membina kilang tersebut. Dia juga selalu mendapatkan nasihat saya supaya Jenama produk beliau tidak mendapat masalah apabila beliau mula beroperasi secara agresif kelak.

Apabila saya melawat beliau di pejabatnya , saya lihat berbagai jenis buku berkaitan dengan perniagaan berada di atas mejanya. Dalam sesuatu keadaan yang beliau kurang faham , beliau akan cuba mendapat sebanyak mungkin maklumat untuk memastikan beliau mempunyai strategi yang betul dalam pemasaran Jenama beliau di peringkat Malaysia dan Antarabangsa. Yang mengagumkan saya , dia tahu pula apa itu kepentingan melindungi Jenama beliau walaupun dia tidak boleh berbahasa Inggeris, dan saya terpaksa menjelaskan dengan bahasa melayu dengan agak susah untuk beliau fahami. Beliau pula cuma belajar setakat Darjah 6. Saya lihat setiap apa yang saya tulis atau surat yang saya beri dari Pejabat Harta Intelek, beliau dapatkan pekerjanya untuk "translate" ke bahasa cina di sebelah mukasurat surat-surat tersebut kerana beliau hendak pastikan beliau benar-benar faham .

Jadi, apabila anda berminat untuk berniaga, jangan malu untuk bertanya. Orang kata , malu bertanya sesat jalan. Malah saya , sehingga hari ini masih terus bertanya dan belajar untuk meningkat pengetahuan saya supaya saya dapat memberi nasihat yang terbaik untuk klien saya.

Janganlah tergesa-gesa untuk kaya. Tiada jalan mudah untuk berniaga. Bukan mudah nak bina "jaringan perniagaan" dan ianya mengambil masa bertahun-tahun untuk berjaya.

Apabila kita terlalu fokus untuk cepat kaya, maka dengan mudah kita akan terjebak dengan perangkap Skim Cepat Kaya , yang kini di olah dengan berbagai cara sehingga kita tidak sangka kita tertipu dengan kelicikan mereka mempakejkan perniagaan yang kelihatan "betul" tapi sebenarnya bertujuan untuk mengaut untung yang cepat.

Akibat dari kekurangan ilmu dan pengetahuan kita dalam selok belok perniagaan kita dengan mudah menjadi mangsa. Malangnya syarikat yang menjerat majoriti orang melayu ini juga adalah syarikat orang melayu juga. Dalam erti kata lain, orang melayu yang hancurkan orang melayu sendiri.

Mereka pakejkan syarikat mereka dengan begitu "impresif" , siap dengan kereta mewah, berpakaian siap dengan songkoknya , pasti "menutup mulut" mangsa mereka untuk bertanya lebih tentang syarikat mereka kerana "nampak menyakinkan".

Jadi, moralnya, carilah ILMU bila anda berminat untuk berniaga, banyak bertanya dan terus bertanya. Klien saya dari luar negara walaupun telah berniaga sekian lama dinegara mereka , apabila mereka mahu mengembangkan perniagaan mereka ke Negara kita, mereka akan memberikan "list" soalan yang bermacam-macam dan sehingga mereka benar-benar faham dan yakin barulah mereka "melabur" di negara kita.

Cuba baca website ini berhubung dengan masalah biasa tentang orang-orang melayu kita yang suka sangat dengan Skim Cepat Kaya :


Melayu suka Skim Cepat kayaMonday, October 13, 2008

Jenama - Melayu Baru

Saya percaya untuk berjaya dalam apa juga bidang , kita mestilah bukan sahaja bertanggung jawab pada diri kita sendiri tetapi kita juga mesti mempunyai sikap untuk berjaya bersama orang-orang disekeliling kita juga. Dalam erti kata yang lain kalau kita maju, kita maju bersama-sama keluarga kita sekali.

Kalau kita mempunyai sikap hanya mahu berjaya seorang diri, selalunya jarang impian anda akan berjaya kerana anda tidak melepasi sikap majoriti Usahawan yang berjaya di seluruh dunia. Seperti artikle saya yang lepas mengenai "Sikap Jutawan hampir sama" , kita hendaklah mempunyai sikap untuk suka melihat kejayaan orang lain dan selalu menjadikan kejayaan orang lain sebagai penggerak untuk kita lebih maju. Kalau kita berjaya memimpin seorang adik kita berjaya , bukankah rezeki kita akan lebih berkat kerana kejayaan adik kita adalah hasil keikhlasan dan kejujuran kita membimbing mereka menjadi lebih baik dari kita. Ianya tentu lebih baik, kalau kesemua adik beradik kita berjaya dan saling memimpin tangan untuk sama-sama terus berjaya. Apabila semua orang ada sikap yang murni ini, saya percaya kita telah selamatkan sebuah keluarga dari kancah kemiskinan sekaligus bergerak kepada satu blok perubahan cara hidup dan cara berfikir yang lebih dinamik.

Apabila kita masih berada di blok kemiskinan , bagaimana kita boleh terus bergerak ke hadapan kerana sikap-sikap yang negatif selalunya, menguasai sikap ahli keluarga kita yang masih berada di blok kemiskinan. Kemiskinan bukanlah bermakna kemiskinan harta tetapi kemiskinan minda untuk berubah dan kemiskinan untuk bergerak secara berkumpulan. Hasil dari sikap ini akan mencetus masalah yang biasa kita dengar dikalangan masyarakat kita tentang sikap pemalas, sikap menfitnah, sikap dengki, sikap irihati dan sebagainya. Sikap-sikap ini selagi ujud tanpa disedari dalam keluarga kita akan merosakkan kejayaan setiap ahli keluarga kita. Sebab itu , kita tidak boleh lakukan seorang, kalau boleh kita perlu semua ahli keluarga kita sama-sama berganding tangan untuk maju bersama-sama. Kita perlukan sikap saling bantu membantu yang jujur dan ikhlas dan bukanlah sikap yang berpura-pura kerana "end result" atas sikap yang tidak jujur dan ikhlas akan memberi impak pada kita sebagai "keluarga".

Sudah pasti untuk mencapai matlamat "berjaya semua", kita mestilah sentiasa mempunyai disiplin yang tinggi selain percaya dan mengiktiraf ketua yang akan membimbing "Jenama Keluarga" kita. Masalahnya sikap ego selalu merosakkan matlamat yang ingin dicapai tanpa memahami matlamat besar untuk berjaya. Mungkin kita rasa tertekan kerana mempunyai Ketua Keluarga yang yang tegas tapi ianya adalah lebih baik menjadi tegas kerana tidak pernah saya jumpa seorang Ketua yang Lemah Pendirian dapat mencapai matlamat yang "luarbiasa" dalam hidup mereka.


Saya percaya setiap keluarga mempunyai masalah sikap. Saya percaya dengan kasih sayang yang ikhlas, bimbinglah setiap ahli keluarga anda sekiranya anda mempunyai peluang untuk mengetahui ilmu yang dapat membantu mereka. Landasan pertama , kita mesti sama-sama mencari ilmu yang terbaik untuk semua ahli keluarga kita. Kemudian kita "identify" kebolehan masing-masing dan bergerak "as a team". Gunakan kekuatan setiap ahli keluarga kita supaya setiap mereka mencapai tahap maksima kebolehan mereka. Saya telah lakukan usaha ini pada adik beradik saya dan ianya terbukti berjaya. Cuba anda lakukan pada keluarga anda pula, perkara yang paling utama ialah kita kena sayang adik adik kita dengan "sangat ikhlas" supaya mereka juga akan berjaya dan lebih berjaya dari kita.

Sayang bukanlah bermakna kita tidak boleh menegur mereka. Seorang ibu yang baik selalu menegur anaknya apabila buat silap kerana takut anaknya yang menonton tv setiap masa akan lupa pada solat dan buat homework. Sewaktu kecil , kita marah kalau ibu kita tutup tv sewaktu rancangan kartun yang kita gemari tapi waktu usia itu kita tidak tahu "impaknya" kalau kita abaikan pelajaran kita kalau asyik menonton tv.


Sebab itu kita mesti percaya pada mereka yang telah arif dengan ilmu dan pengalaman apabila menegur kita, kerana teguran itu supaya kita tidak menyesal dikemudian hari. Kalau kita buat silap, akuilah kesilapan kita dan minta pandangan untuk memperbaiki diri kita . Hidup ini adalah proses membuat kesilapan demi kesilapan untuk menjadikan kita lebih baik. Sewaktu kita kecil berapa banyak kesilapan kita apabila belajar matematik dan sains. Kita terus buat latihan dan latihan, akhirnya kesilapan kita makin sedikit . Bila dewasa begini semua orang masih hafal sifir 7, 8 atau 12, tetapi masa kita kecil berapa kali kita buat silap ?

Oleh itu dalam proses menjalani hidup ini , akan berlaku kesilapan yang berbagai-bagai, jadikanlah sikap yang ikhlas untuk menegur dan membantu kerana bantuan ikhlas dari adik beradik sangat perlu untuk sama-sama kita maju. Orang lain mungkin seperti "hendak menbantu" kita , tapi kita tidak tahu benarkah mereka ikhlas hendak bantu kita? Kalau kita telah berjaya memupuk sikap sayangkan setiap ahli keluarga kita , insyallah akan selamatlah kita sebagai keluarga yang berjaya.


Adik adik saya menjadikan kami tempat mereka merujuk atas sesuatu keputusan dan tindakan yang mereka ingin buat. Adik-adik saya walaupun telah menjadi Ketua di tempat kerjanya masih meminta nasihat kami tentang bagaimana menguruskan pekerja mereka pada tahap yang maksima. Nasihat kami sebagai orang yang lebih berpengalaman terus di iktiraf walaupun adik adik saya sudah berjaya dalam bidang masing-masing. Pandangan dan nasihat tentang kerja dan cara menangani masalah hidup sentiasa menjadi topik kami apabila kami bertemu kerana kami mahu sama-sama terus memperbaiki diri, meningkatkan tahap kerja dan memiliki kualiti kasih sayang antara adik beradik yang terus berkembang. Sikap ini bukan lagi jadi sikap yang di ajar dari ibu bapa kepada saya sebagai anak yang sulung, malah sikap itu kini juga ada pada setiap adik beradik saya , kepada pasangan isteri dan suami masing malah ianya berkembang kepada anak-anak kami juga. Cuba baca artikle dibawah yang berkaitan dengan sikap yang tidak merosakkan kita ini supaya kita sama-sama berazam untuk menjadi Melayu Baru yang mempunyai sikap yang positif.....


Bagaimana sikap seorang Jutawan ?


Maklumat yang diperlukan untuk failkan Jenama.

Berikut adalah perkara yang diperlukan apabila anda mahu mendaftarkan Jenama anda:

1. Berikan contoh nama Jenama anda
2. Berikan Nama produk anda
3. Nama Syarikat dan Alamat

Kos untuk mendaftar Jenama lebihkurang RM1,500.00 untuk 10 tahun perlindungan bermula dari tarikh Jenama anda di failkan.

Pemikiran Kreatif

Sewaktu anak-anak saya masih kecil , saya selalu menggalakkan mereka untuk menjadi seorang yang kreatif. Contohnya apabila anak saya mahu membantu saya didapur untuk memasak, saya berikan beliau periuk, pisau dan sayuran yang ada untuk beliau melakukan apa saja yang beliau suka dengan bahan-bahan yang serupa seperti saya apabila bila memasak.

Saya bentangkan tikar diluar dapur , saya memasak di dalam dan anak saya masak diluar. Jiran saya bertanya kepada saya mengapa saya membenarkan anak saya bermain pisau . Saya kata anak saya ini mahu memasak. Beliau perlukan pisau untuk memotong sayur-sayuran itu dan saya akan perhatikan supaya anak selamat dari luka. Alhamdullilah , anak saya ini tidak pernah pula luka terpotong jarinya. Anak saya ini menggunakan pisau itu berhati-hati kerana saya beritahunya kalau beliau lukakan jarinya saya tidak akan beri beliau memasak lagi. Saya pula pastikan pisau itu tidaklah berapa tajam. Tentulah ianya adalah satu "permission" untuk memasak yang sangat digemari oleh anak saya kerana kawan-kawannya tidak pernah dapat peluang seperti itu pada usia 2 tahun. Akhirnya bila dewasa anak saya ini minat melihat Chef di luar negara masak , kalau saya malas masak , saya akan beritahu pada anak saya untuk masakkan untuk mama. Walaupun masakan yang ringkas tapi beliau ada bakat dan minat walaupun dia anak lelaki. Beliau juga minat merasa masakan dan pandai makan dalam erti kata menilai kesedapan sesuatu masakan . Kemahiran rasa masakan juga perlukan kreativiti. Tapi modalnya kita kenalah selalu bawa mereka makan di berbagai tempat untuk melatih kemahiran merasa makanan ini. Anak saya bila dewasa tidaklah pula seorang yang kuat makan tapi bila makan lebih kepada "enjoying to taste".

Saya juga percaya melukis akan memberi dan mencipta pemikiran yang kreatif. Setiap kali anak saya mahu membeli 'watercolor" saya tidak akan membantah. Kalau mereka mahu melukis , saya akan sediakan semua 'watercolor, crayon, pensil warna" dan belikan kertas untuk melukis. Saya bentangkan tikar di padang rumah atau di taman rumah saya supaya mereka boleh melukis seperti pelukis. Saya tidak marah kalau mereka begitu comot malah saya suka mereka bermain dengan berbagai warna dan beri apa saja yang mereka mahu untuk "explore" kreativiti mereka. Kalau setiap minggu mereka ada matapelajaran senilukis di sekolah , setiap minggu juga saya kena beli pensil warna yang baru, sehingga sampai satu peringkat mereka tidak larat lagi untuk membeli pensil warna. Asalkan mereka mahu menulis atau melukis , saya tidak pernah menyekat keseronokan mereka membeli bahan bahan untuk menulis dan melukis, begitu juga dengan buku dan kertas untuk membuat kad ucapan dan berbagai jenis kad.

Bila dewasa apabila membuat hadiah untuk kawannya, dia sudah boleh membuat kad yang sangat kreatif dan saintifik pula. Dia tidak suka membeli kad ucapan kerana katanya sesebuah hadiah itu akan jadi lebih sentimental kalau ianya dibuat sendiri. Bila diasrama , kawan-kawannya menggunakan khidmat anak saya untuk membuat hadiah pada kawan mereka kerana mereka tahu hadiah yang dicipta anak saya adalah unik dan tidak ada dijual di mana-mana kerana hanya anak saya yang tahu bagaimana hendak membuatnya. Tapi saya terpaksalah memberikan beliau modal , mancarikan material yang diperlukan supaya apa yang beliau hendak buat untuk menjadi hadiah yang unik dapat beliau realisasikan.

Bila kami pergi ke Carrefour atau ke KLCC , anak-anak saya hanya minat pergi ke Kedai Buku , mereka boleh pilih apa saja yang ada di kedai buku itu dan sebelum mereka dapat permission untuk beli buku baru mereka perlu pastikan buku yang dibeli sebelum ini sudah habis di baca. Kalau nak beli alat tulis , mereka kena beritahu saya kenapa nak beli lagi, kadang-kadang kerana buku tulis itu menarik , dia minat nak tulis sesuatu atau nak tampalkan sesuatu pada buku itu.

Saya juga percaya pemikiran kreatif mesti juga didedahkan dengan muzik. Saya belikan gitar dan tidak pernah menghantar anak saya ke kelas muzik. Saya ingin melihat sejauh mana kreativiti anak saya ini , dan tanpa disangka dia belajar dengan "minatnya" sendiri. Kalau dia tidak kreatif tentu dia tidak dapat bermain gitar itu. Malah tanpa disangka anak saya sudah boleh mencipta lagunya sendiri.

Saya juga dedahkan anak saya dengan pasir , jadi semasa kecil kami selalu ke pantai bermain pasir bersama-sama dan berlumba membuat sand castle. Bila anak saya teringin nak main pasir lagi , dia cuma perlu beritahu saya , dan kami akan pastikan kami akan bawa mereka ke pantai.
Saya juga percaya mencintai alam sekitar akan memberikan kreativiti kepada minda kerana alam semulajadi adalah "guru" kepada kreativiti. Selain dari aktiviti berkelah dan masuk ke hutan, saya suka membawa anak-anak saya melihat alam sekitar. Bila agak dewasa , saya lepaskan mereka pada aktiviti "summer camp" dan OBS.

Kini apabila mereka agak dewasa dan melalui zaman remaja, kemahiran pemikiran kreatif dapat di lihat dengan cara menguruskan diri dalam aktiviti berniaga secara tidak langsung. Anak lelaki saya mempunyai begitu banyak idea dan gunakan rakan mereka untuk lukiskan ideanya , kemudian mereka jual contoh-contoh lukisan sebelum di printkan pada t-shirt untuk dijual pada rakan-rakan mereka. Saya lihat 'olahan" pemikiran mereka melalui lukisan sangat menarik. Cara kita melihat begitu lain dari mereka. Anak-anak ini pula boleh menggunakan Sains yang mereka belajar di sekolah dan di olah menjadi Bumi , manusia dan berbagai bentuk yang kadang-kadang tidak pernah terfikir oleh kita. Ucapan hari raya mereka juga diolah menggunakan ayat-ayat yang saintifik yang kadang-kadang kita tidak sangka boleh jadi susunan ayat yang berbeza dan unik.

Jadi apabila anak anda mahu "explore" perkara yang baru , jangan sekat pemikiran mereka, beri mereka peluang supaya mereka dapat menjadi seorang yang kreatif dan unik. Ianya mungkin perlukan sedikit modal untuk mencari dan mengasah bakat pemikiran kreatif, tetapi ianya adalah perlu supaya generasi kita yang akan datang bukan lagi generasi seperti kita yang lebih selesa menjadi "pengguna" semata-mata. Kita perlukan generasi baru, iaitu generasi "pencipta" dan kita perlu mulakan sejak mereka kecil lagi.

Apabila pemikiran kreatif sudah dapat diterapkan pada minda mereka, apabila mereka dewasa, kalau mereka jadi peniaga , mereka akan jadi peniaga yang kreatif, kalau mereka jadi Jurutera, mereka akan jadi Jurutera yang dapat "mencipta", kalau mereka seorang guru , mereka akan jadi guru yang "kreatif" mencipta sistem pembelajaran yang baru, kalau mereka pakar computer, mereka akan mencipta "game computer". Biar apa saja minat mereka, mereka akan ada minda untuk "mencipta".


Budaya mencipta adalah budaya negara maju. Jadi sebagai ibubapa kita harus belajar, memberi peluang dan fokus supaya anak-anak kita dididik untuk menjadi "pencipta". Anak-anak ini tidak tahu jadi kitalah yang kenalkan pada mereka tentang kepentingan untuk menjadi seorang yang "kreatif". Apabila mereka kreatif , letaklah dimana mereka, mereka akan jadi lain dari yang lain....


Latih otak kiri dan juga otak kanan...Rekabentuk Industri (Industrial Design)

Apa itu Rekabentuk Industri ?

Rekabentuk Industri sangat penting kerana apabila kita pack kan produk kita , kita perlukan "kelainan" supaya apabila pembeli beli produk kita mereka akan ingat dan suka dengan cara kita "pack kan" produk kita. Misalnya apabila anda beli minyak wangi , anda akan lihat berbagai design botol minyak wangi yang begitu cantik dan menarik. Kalau misalnya Jenama yang di beri melambangkan minyak wangi yang "feminine dan classy", ianya dapat di "rasa" dengan melihat bentuk botol minyak wangi itu.

Contoh lain kalau anda lihat bagaimana coklat di bungkuskan. Ianya dibungkus dengan begitu "eksklusif " dan apabila kita makan coklat itu kita akan "rasa" ianya bukan sahaja sedap malah kita rasa "mewah" dengan cara ianya di bungkus.

Oleh itu apabila mencipta Jenama ianya datang bersama dengan Rekabentuk Industri. Dua bidang ini saling berkait rapat dan saling membantu untuk "reach your target market".

Jadi jangan fikir bila anda ada Jenama anda tidak perlu risau tentang bagaimana ianya "dibungkuskan". Kalau ianya hanya sekadar bungkusan /plastik /kotak /botol untuk sebuah produk, maka ianya akan "menjejaskan rasa" Jenama anda.

Ianya di ibaratkan "end product" kerana ia adalah "result" hasil kreativiti anda membuat sebuah produk (Paten), memberi nama produk (Jenama) dan membungkus produk (Rekabentuk Industri).

Thursday, October 09, 2008

Jenama - Synergy

Saya percaya generasi muda hari ini tidak dapat hidup tanpa internet. Agak pelik kalau remaja sekarang ini tidak mempunyai friendster, face book atau pun myspace. Jaringan kawan-kawan begitu luas malah anda masih boleh berinteraksi dengan kawan sekolah anda walaupun ada yang telah pergi di Universiti berlainan di Malaysia mahupun di Luar Negara. Begitulah "kuatnya" jenama Friendster dsbnya.

Saya percaya ramainya juga dari ibu bapa dan saudara mara , remaja ini yang pandai memasak, berniaga kuih muih, menjahit dan sebagainya. Selalunya ibu bapa atau pakcik-pakcik kita ini tiada masa berinternet seperti anda. Memandangkan anda ada kemahiran berinternet, mengapa tidak anda bantu meluaskan jaringan "kepakaran" ibubapa dan pakcik pakcik anda. Buat blog untuk mereka , listkan kepakaran mereka buat "nasi lemak" atau "lontong" misalnya. Letakkan alamat mereka dan No. Hp mereka. Mereka mungkin terkejut , macam mana orang dari Melaka boleh tahu saya buat Nasi Lemak dan nak order Nasi Lemak pakcik kita.

Kalau semua remaja dapat "promote" satu produk makanan yang mereka tahu pakcik mereka masak sedap , atau ibu mereka buat memang best, tidak mustahil , apabila kita teringin nak makan "kuih kasui" , kita cari di internet , kuih ini boleh saya dapat "homemade" dari seorang makcik yang mungkin hanya tinggal di bersebelahan Taman Perumahan saya.

Cubalah, walaupun anda seorang remaja, gunakan kepakaran anda menyebarkan maklumat melalui internet tentang kepakaran kaum keluarga anda . Kalau semua kita memainkan peranan dan menggunakan kepakaran masing-masing, insyallah produk makanan orang Malaysia tidak mustahil untuk diperolihi dimana-mana.

Kita sama-sama memulakannya.....

Kerepek

Saya pernah makan kerepek ini dirumah adik ipar saya sewaktu kami menziarahi beliau sewaktu dalam pantang. Kerepek ini dibeli di Nilai . Bila kita mula makan kerepek ini, kita tidak boleh berhenti malah akan makan sampai habis. Padahal waktu itu , kami berada di rumah mertua adik saya tapi kesedapan kerepek tersebut membuat kami terlupa untuk malu dan makan hingga habis. Begitulah kuatnya "rasa dan kesedapan" kerepek ini. Saya yang cerewet bila memilih makanan pun boleh makan kerepek ini sampai habis.

Sewaktu berziarah di rumah adik saya ini baru-baru ini, beliau memberikan kami kerepek ini lagi . Rupa-rupanya adik ipar saya ini masih ingat lagi "aktiviti tidak normal" kami bila makan kerepek ini. Tentulah saya gembira .

Apabila dirumah saya dan suami saya makan kerepek ini dan seperti biasa ianya habis sekejap sahaja. Ianya cuma di bungkus dalam plastik, TANPA nama, jenama, no.telefon dan sebagainya. Hanya bungkusan plastik putih yang kosong yang tiada maklumat. Cuba anda fikir, tak akanlah saya nak beritahu adik ipar saya untuk belikan lagi kerepek itu, tentulah malu . Dan saya pula tidak lah dapat untuk membeli kerepek tersebut kerana nak cari macam mana. Nilai itu besar dan banyak kedai, dan saya tidak tahu di kedai manakah untuk mendapatkan kerepek itu. Saya pernah cuba berbagai jenis kerepek dalam hidup saya tapi "kerepek ini lain dari yang lain".

Kalau pembuat kerepek itu tahu "nilai" kerepek ini , tentu dia tidak percaya. Alangkah bagus kalau pembuat kerepek ini ada Jenama, ada maklumat, ada label. Malangnya pembuat kerepek ini rasa "ilmu" Harta Intelek tidak penting dalam perniagaannya malah mungkin tidak pernah malah tidak perlu tahu . Mereka mungkin berkata, "kerepek saya orang beli juga!".

Fikirlah....

Hari Raya - Open House

Sudah menjadi trend bagi masyarakat kini apabila tiba Bulan Syawal, begitu ramai yang mengadakan Rumah Terbuka di Hari Raya. Perniagaan Katering adalah satu perniagaan yang sangat penting kerana ianya memudahkan kerana kita boleh menjemput sesiapa sahaja untuk Majlis Kenduri Doa Selamat, Tahlil, HariJadi, Majlis Perkahwinan dan juga di Hari Raya dan makanan pula boleh disediakan tanpa menyusahkan tuan rumah. Walaupun ianya memerlukan modal yang tinggi , tapi memang menjadi kepuasan diri saya apabila dapat memberi 'orang makan" dan saya tidak teragak-agak untuk mengeluarkan modal yang besar asalkan matlamat saya untuk sentiasa memberi makan akan dapat saya lakukan selalu. Saya percaya , kalau saya dapat memberikan "kekenyangan" pada mereka , insyallah tuhan akan terus memberi keberkatan pada rezeki kita .

Selalunya , kalau saya tergerak untuk menjemput sanak saudara untuk makan, saya hanya memerlukan notis yang kadang kadang tidak sampai 2 hari atau kalau mendapat sahaja panggilan dari kaum keluarga yang mahu ke rumah kami, pasti kami akan menyediakan makanan yang sebaik mungkin. Ibu bapa saya selalu berpesan untuk mengutamakan tetamu dan mesti di beri makanan yang terbaik supaya tuhan akan sentiasa melimpahi kita dengan rezeki yang murah. Pesan mereka sentiasa saya ingat sebab itulah kami sentiasa pastikan kami mempunyai sumber-sumber untuk mendapatkan perkhidmatan katering yang sentiasa 'ready" dengan permintaan kami.


Masalah yang selalu di hadapi ialah hari ini kita nak cuba masakan siapa, mungkin katering bulan lalu tidak lagi sebaik selalu, mungkin juga perkhidmatannya tidak berapa elok, mungkin rasanya tidak setimpal dengan harganya, dan sebagainya.

Apakah alternatif kita apabila untuk mencari Katering yang baru dalam masa yang singkat? Selalunya kita akan bertanya dengan adik-adik kita , jaringan katering mana yang pernah mereka gunakan . Kadang-kadang, makcik katering ini sudah tidak buat lagi, kadang-kadang mereka masih bercuti, kadang-kadang mereka tidak dapat menerima tempahan lagi kerana "order" telah penuh.

Akhirnya apa yang kita ingat ialah mencuba kalau-kalau ada yang meletakkan khidmat Katering mereka di internet. Alhamdullilah , ada juga Perniagaan Katering yang dapat diperolihi di internet. Melayari setiap website mereka , akhirnya saya hanya mempunyai pilihan yang agak sedikit kerana mereka tidak memuatkan makanan apa yang mereka sediakan dan berapa pula harganya. Kita akan jadi sangat mudah untuk memilih yang mana satu kalau kita sudah tahu pakej apa yang boleh mereka sediakan. Kita akan lihat alamat syarikatnya supaya kita boleh agak samada ianya berdekatan dengan rumah kita untuk memudahkan penghantaran makanan tersebut. Berikut adalah contoh website Perniagaan Katering yang sangat informatif yang memudahkan saya untuk membuat pilihan untuk memilih pakej yang mana dan bersesuaian dengan budget yang saya ada :

DJU Catering : http://www.djucatering.com

Azza-katering : http://www.azza-katering.com


Saya percaya ramai peniaga Katering di luar sana, kita perlukan lebih ramai lagi seperti DJU Catering dan Azza katering kerana mereka berada di Kuala Lumpur. Kita perlukan beratus lagi pilihan peniaga katering untuk memenuhi permintaan penduduk di Kuala Lumpur. Dan semestinya ianya lebih bagus kalau semua dapat bergerak dengan cara yang sama bagi seluruh negeri yang ada di Malaysia.

Pakcik atau Makcik anda mungkin sudah lama berniaga makanan, cuba sebarkan maklumat ini supaya mereka bergerak dengan cara yang lebih global , informatif dan betul.

Usaha bersungguh-sungguh ?

Kadang kadang kita hairan mengapa pemikiran kita masih di takuk lama, usaha kita "seperti sudah bersungguh-sungguh" tapi kita masih tidak dapat mengubah hidup kita. Mengapa agaknya?

Sebagai pelajar, kita kata kita sudah belajar bersungguh-sungguh tapi pencapaian kita masih juga begitu.

Sebagai pekerja , kita kata kita sudah bekerja bersungguh-sungguh tapi kenapa kita tidak di iktiraf sewajarnya.

Sebagai peniaga , kita kata kita sudah berniaga bersungguh-sungguh tapi kenapa perniagaan kita tidak seperti orang lain.

Sebagai ibubapa, kita kata kita sudah mendidik anak kita bersungguh-sungguh tapi kenapa anak kita hanyalah sekadar anak yang biasa.

Dimana silapnya kita?

Mungkinkah perkataan "bersungguh-sungguh" itu digunakan ditempat yang tidak sepatutnya. Misalnya usaha kita baru 20 % kita sudah kata usaha itu bersungguh-sungguh. Padahal usaha 100% digunakan oleh orang lain dimana mereka mencari ilmu itu siang dan malam, tidurpun tidak pernah lena, makanpun sekadar cuma, membaca hampir seluruh hidup mereka dan mereka ini masih juga tidak berpuas hati dengan usaha yang begini, katanya masih belum cukup usaha walaupun mereka telah memberi input melebihi 100% dalam hidup mereka dan konsisten pula .

Saya lihat tidak ramai orang yang mempunyai usaha 100% malah lebih. Bilangan ini sangat sedikit. Majoriti pula hanya menggunakan usaha 20% tapi sudah tidak segan menggunakan perkataan bahawa mereka telah berusaha "bersungguh-sungguh".

Kita selalu kecewa bila tengok pasukan Malaysia berlawan bola dengan negara lain. Kita kecewa kerana begitu banyak insentif diberi tapi pencapaian mereka masih di takuk lama. Tapi kita terlupa melihat pada diri kita, begitulah juga kita yang seperti juga pemain bola itu , yang masih ditakuk lama. Mereka kata mereka telah berusaha bersungguh-sungguh tapi kenapa keputusannya selalunya kita juga yang kalah.

Apakah kita semua akan sentiasa kalah , kalah sebagai pelajar, kalah sebagai pekerja, kalah sebagai peniaga, kalah sebagai ibubapa?

Key point untuk tidak kalah , carilah Ilmu, cari ilmu sebagai pelajar, cari ilmu sebagai pekerja, cari ilmu sebagai peniaga, cari ilmu sebagai ibubapa . Dan bila kita cari ilmu kita kena bersungguh-sungguh dalam ertikata 100% dan lebih...tapi sanggupkah kita tidak tidur malam menelaah ilmu siang dan malam , tidak jemu-jemu untuk bertahun-tahun?


Tuesday, October 07, 2008

Sikap Jutawan hampir sama...

Saya percaya dalam memupuk kesedaran mengenai pentingnya membina Jenama, ianya mestilah bermula dari "sikap" pengusaha itu sendiri. Sikap seorang yang berjaya selalunya konsisten dengan seorang yang berjaya yang lain.

Saya tertarik dengan blog seorang anak muda yang mengumpulkan kisah-kisah Jutawan di seluruh dunia dan juga di Malaysia untuk kita jadikan iktibar dan panduan.

Blog Haizal Ramdzan http://kisahjutawan.blogspot.com

Ianya memuatkan begitu banyak kisah tentang sikap jutawan yang hampir serupa dengan jutawan yang lain. Sikap mereka ini pula selalunya mempunyai nilai murni yang dikagumi, bekerja bersungguh-sungguh, kreatif dan selalunya mereka ini mempunyai wawasan dan berpandangan jauh disamping tidak mengabaikan tanggungjawab sosial dan pentingkan keluarga mereka.


Kalau anda bercita-cita tinggi untuk menjadi usahawan yang berjaya anda mestilah mempunyai sikap diatas sebelum anda berjaya . Kalau anda masih belum mempunyai sikap diatas , anda mungkin dapat menjadi usahawan berjaya tapi mungkin tidak bertahan lama.

Contohnya, anda menjual Nasi Ayam. Hari ini kerana hujan , Nasi Ayam anda banyak lagi yang belum habis. Anda panaskan supaya ianya boleh digunakan dan di jual keesokan hari. Apabila tiba esok hari, anda rasa Nasi Ayam anda sudah berbau. Tapi hati anda berkata, "bau sikit aje, masih boleh dimakan". Seorang pembeli, membeli Nasi Ayam anda hari itu, dia tidak perasan Nasi Ayam anda berbau, dia makan hingga habis. Beberapa jam kemudian dia sakit perut dan terpaksa bercuti keesokan harinya kerana sakit perut. Pembeli itu pula tidak tahu makanan apakah yang dia makan sehingga dia sakit perut.

Kita mungkin biasa dengan sikap ini sebagai peniaga. Kita mungkin dapat atau terlepas dari di syakki sebagai pembawa penyakit kepada si pembeli tadi, tapi kita tidak mungkin dapat "mengaburi" mata Allah. Sebab itu kalau kita ada sikap yang baik, kita tahu tuhan sentiasa melihat tindakan kita, kita tidak akan membuat tindakan seperti penjual Nasi Ayam tadi. Kita lebih sanggup membuang Nasi Ayam tadi dan rugi sedikit atau rugi banyak , dari kita membuat orang lain sakit . Itulah antara pertimbangan yang mesti dibuat dan akan terus di uji setiap kali kita berniaga. Allah melihat dan akan memberi keberkatan kalau kita buat dengan cara yang betul. Sebab itu "sikap" sangat penting dalam membentuk sebuah perniagaan sekaligus dapat mencipta Jenama yang baik.

Seorang Jutawan sentiasa pentingkan kualiti ..sekali Jenama mereka tercalar kerana 'kualiti" yang tidak konsisten, mereka akan menanggung akibatnya .

Sekali minuman Coca Cola ada termasuk "benda" misalnya, kisah itu akan diceritakan bertahun-tahun malah mungkin tidak akan tamat orang menceritakan kesilapan mereka itu.Info


OBJECTION MATTERS - (understanding why a mark being objected)

(Manual of Trade Mark Law & Practice in Malaysia)


In deciding any question of possible conflict between two application or between an application and a registered trade mark , there are two main factors before raising an objection under this Section 19(1)and (2). These are :

- whether the marks are identical or so nearly resemble each other as to be likely to deceive or cause confusion ; and

- whether the marks are used on the same goods or services , the same description of goods or services , or whether the goods and services are closely related.


* When comparing cases, Examiners should always consider each mark as a whole. It is clear that marks are identical if they are the same in every detail when compared side by side. The test for deciding whether the marks so nearly resemble each other are established in case of law as below:

1. Imperfect Recollection
2.Appearance and Sound
3. Essential Feature
4.Composite Marks
5.Idea of Marks
6.Device Marks
7.Related Marks - confusion
8.Contextual Confusion of Marks
9. Comparing Goods and Services
10.Cross search
11.Co-pending Conflicts
12.Conflicting Marks
13.House Mark

Dalam lain perkataan , sekiranya permohonan anda dibantah di bawah Section 19(1) dan (2) , bermakna Pemeriksa telah membuat pemeriksaan bagi semua di atas dan salah satu tidak memenuhi syarat yang diperlukan. Jadi kalau anda lepas dari No. 1 - 13, mereka akan "proceed" permohonan anda .

About this blog

email : rozarita@rozaritakamal.com
website : www.rozaritakamal.com

Apa itu Trade Mark/ Jenama ?
Mengapa ia penting?
Bagaimana membina jenama yang baik?
Mengapa tempuh untuk mendapatkan sijil sangat lama?
Adakah kos mendaftar sangat mahal?

Tahukah anda perlindungan Trade Mark bukan seumur hidup anda tapi selama-lamanya....

Anda penjual burger, nasi lemak, kain batik, belacan, katering, tailor, tuition center, tadika, salon, kedai runcit, restoran , kedai makan, penjual pakaian, tukang masak, rumah percutian/hotel, spa, beauty centre, kedai buku...

Anda adalah termasuk dalam golongan yang memerlukan perlindungan JENAMA.

Blog saya adalah kisah kisah yang saya lalui dalam dunia penjenamaan, apa yang saya lihat dan apa yang boleh kita lakukan . Mungkin usaha ini akan meningkatkan kesedaran tentang kepentingan Harta Intelek dalam setiap perniagaan.

Kos asas untuk mendaftar JENAMA - approx RM2,500.00
Tempuh perlindungan = 10 tahun.

Kos renewal - approx RM1,000.00
Tempuh perlindungan = 10 tahun

(setiap 10 tahun anda cuma perlu "renew" sekali untuk 10 tahun berikutnya)

.

Brand Finance defines brand as “trademark and associated goodwill.”

Its methodology is based on determining the economic value of a trademark by applying the company’s royalty rate to future revenues attributable to the brand over a five year period.

Therefore, under its definition of brand, the valuation of a trademark and a brand is the same thing.

- Sean Stonefield , Forbes staff